Los cv ketel materiaal alleen in combinatie met een ketel te bestellen
Gratis verzending door heel Nederland
Altijd veilig betalen met iDeal
Leveringen 1 t/m 3 werkdagen

Aansluitingen: OpenTherm, Ebus en Aan/Uit

Welkom bij onze blogpost waar we een diepgaand overzicht zullen geven van de verschillende aansluitingen voor klok- en kamerthermostaten. Het kiezen van de juiste thermostaat voor jouw verwarmingssysteem kan een grote impact hebben op efficiëntie, comfort en energieverbruik. Drie van de meest voorkomende aansluitingstypen zijn OpenTherm, Ebus en Aan/Uit.
Laten we elk type eens nader bekijken.

1


OpenTherm modulerend

Opentherm: Bijna alle ketels ondersteunen OpenTherm.
Zie dit als de opvolger van aan-uit. Het is comfortabeler en zuiniger.

Een moderne cv-ketel heeft de mogelijkheid om te moduleren, wat betekent dat de ketel meestal op een lagere stand brandt en soms op volle capaciteit. Hierdoor kun je comfortabeler en energiezuiniger verwarmen dan met een oudere ketel die alleen aan of uit kan schakelen. Moduleren wordt het beste bereikt via OpenTherm of specifieke aansluitingen van bepaalde merken, in plaats van met een eenvoudige aan-uit thermostaat.

De thermostaat leert hoe snel jouw huis opwarmt en berekent welk vermogen daarvoor nodig is. Op deze manier kan de thermostaat de temperatuur in huis regelen terwijl de cv-ketel op een lager vermogensniveau brandt.

Cv-ketels die voldoen aan de OpenTherm-standaard kunnen ook modulerende thermostaten van andere merken ondersteunen. Soms bieden merkspecifieke aansluitingen van de ketelfabrikant extra functies, zoals het tonen van uitgebreidere storingscodes.

2

Ebus

Merkspecifiek: Sommige cv-ketelfabrikanten kiezen voor een eigen aansluiting in plaats van OpenTherm.
Een cv-ketel of thermostaat met zo’n aansluiting past niet op een product van een ander merk. Vaak wel met een verloopstuk.

Ebus is een ander communicatieprotocol dat vaak wordt gebruikt in verwarmingssystemen, met name in apparatuur van fabrikanten zoals Vaillant en Junkers. Vergelijkbaar met OpenTherm, maakt Ebus het mogelijk voor thermostaten om te communiceren met de ketel, zij het via een ander protocol. De aansluiting tussen de thermostaat en de ketel is ook tweedraads, maar het protocol verschilt van OpenTherm.
Het biedt nog steeds de mogelijkheid voor nauwkeurige regeling van de warmte, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de thermostaat compatibel is met het specifieke Ebus-protocol van jouw ketel.

3

Aan/Uit


Aan/Uit : voor stadsverwarming of oudere cv-ketels.

Aan-uit-thermostaten hebben als nadeel dat ze alleen een eenvoudig signaal naar de cv-ketel sturen om te branden, maar ze regelen niet hoe krachtig de ketel moet werken. Daardoor draait de ketel op maximale capaciteit totdat de temperatuur in de ruimte waar de thermostaat is geïnstalleerd de gewenste instelling bereikt. Op dat moment schakelt de ketel uit.

Dit werkt niet efficiënt voor de ketel, omdat het HR (hoog rendement)-principe niet optimaal wordt benut wanneer de ketel continu op volle kracht draait. Om dit nadeel te verminderen, kun je de aanvoertemperatuur op de cv-ketel verlagen. Desondanks kan het comfort bij aan-uit-thermostaten soms verminderd worden door schommelingen in temperatuur.



We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Logo
Shopping cart